Prijava

» »

Pakistanskega premierja pri ponarejanju izdala Microsoftova pisava Calibri

Pakistanskega premierja pri ponarejanju izdala Microsoftova pisava Calibri

Slo-Tech - Na drugem koncu sveta se soočajo z zanimivim korupcijskim škandalom, v katerem bo odločilno vlogo, kot kaže, odigrala Microsoftova pisava Calibri. Pakistanski premier Nawaz Sharif se je znašel v težavah, ko je razkritje panamskih dosjejev o poslovanju odvetniške družbe Mossack Fonseca pokazalo, da v tujini obstaja več kot 200.000 bančnih računov na ime njegovih otrok. To samo po sebi ni kaznivo, vzbuja pa sum utaje davkov in pranja denarja, še zlasti ker tega premoženja v Pakistanu niso prijavili, zato je stekla preiskava.

Sharifova hči Maryam Nawaz je na poziv predložila več dokumentov z datumom 6. februar 2006, ki naj bi dokazovali, da Sharif ni storil nič nezakonitega. Toda preiskovalna komisija je svoje delo opravila zelo skrbno. Dokumente je poslala v Radley Forensic Document Laboratory v Londonu, kjer so ugotovili, da so dokumenti napisani v pisavi Calibri. To predstavlja težavo, ker leta 2006 pisave Calibri še ni bilo. Za Microsoft je sicer Lucas de Groot pisavo Calibri razvil leta 2004, a je bila javnosti na voljo šele od januarja 2007 z izdajo Office 2007 in Windows Vista, kjer je Calibri zamenjal stari Times New Roman. Predogledne in beta verzije so sicer obstajale in bile javnosti na voljo že v drugi polovici leta 2006, zagotovo pa ne februarja 2006. To jo potrdil tudi Microsoft.

Komisija je zato zaključila, da so dokumenti ponaredki. Maryam Nawaz sicer očitke zavrača. Internet pa je medtem eksplodiral s šalami o pakistanskem premierju.

16 komentarjev
 • avatar

  zhigatsey ::

  He he, kul...

 • avatar

  MrStein ::

  happy to have been created?

  Je to neka fraza, ki je ne poznam?

 • avatar

  Nimkapu ::

  Fail of the year :D

 • avatar

  Okapi ::

  MrStein je izjavil:

  happy to have been created?

  Je to neka fraza, ki je ne poznam?

  Ne, ampak autocorrect na delu.;)

 • avatar

  Markoff ::

  da v tujini obstaja več kot 200.000 bančnih računov na ime njegovih otrok. To samo po sebi ni kaznivo

  Kaj to je šala? Jaz sem letos kot fizična oseba prvič v življenju odprl svoj 2. račun in ga bom najkasneje naslednje leto zaprl. Koliko otrok pa ima ta tip? 100.000? 50.000?

 • avatar

  Ziga Dolhar ::

  Predogledne in beta verzije so sicer obstajale in bile javnosti na voljo že v drugi polovici leta 2006, zagotovo pa ne februarja 2006. To jo potrdil tudi Microsoft.


  Tole ne bo povsem držalo. Zbirko teh "C*" fontov (Calibri, Constantia, Consolas, Cambria, Candara, Corbel) je bilo moč dobiti že prej, brez predogledne verzije Viste. Februarja 2005 je bil objavljen ta članek, v katerem sem prvič naletel na te fonte, in jih konec leta 2005 tudi uporabiti v enih 'seminarskih' za faks. Mislim, da se jih je dalo zdownloadat celo s Poynterja.

 • avatar

  Okapi ::

  Stopi v stik z odvetniki pakistanskega premierja. Mogoče je ta info vreden mucho $$$$;)

 • avatar

  Ziga Dolhar ::

  Okapi je izjavil:

  Stopi v stik z odvetniki pakistanskega premierja. Mogoče je ta info vreden mucho $$$$;)


  S temi $$$$ bi znal imet kak AML problem, tko da ne hvala ;).

 • avatar

  dj_uro ::

  Nekaj mi ni jasno; Microsoft, ki je bil naročnik teh fontov je zadevo potrdil, a naš g. Dolhar zadevo uporablja od leta 2005 naprej, preostali svet pa, kot navaja Microsoft, od leta 2007.

  Kje je tle keč?

 • avatar

  Okapi ::

  Da je Microsoft ogromna firma in tisti, ki so pripravili izjavo, pač niso vedeli vsega o tem, kaj se je pred 12 leti dogajalo s temi pisavami. Nič nenavadnega ali zelo pretresljivega.

 • avatar

  Ziga Dolhar ::

  V tem, da so fonti sicer 'uradno' debitirali šele z Office 2007 / Windows Vista, dejansko pa so bili na voljo že mnogo prej (npr. tudi kot del zaprtih testiranj). Zase se mi zdi, da sem jih staknil v enem "zipu" in jih z veseljem uporabljal.

 • avatar

  MrStein ::

  A so toliko boljši kot prejšnji fonti? ;)

 • avatar

  diktator ::

  Bo zgleda zdaj Pakistan postal sans Sharif.

 • avatar

  Ghost7 ::

  1997 to so bili časi, ko smo po disketah nosili okoli lepe pisave... :D

 • avatar

  Isht ::

  Silver lining:
  Vsaj ni uporabil Comic Sans.