Prijava

» »

Intel predstavil nove Xeone

Intel predstavil nove Xeone

AnandTech - Intel je predstavil nove procesorje Xeon SP (scalable processor), ki smo jih skupaj s poimenovanjem po žlahtnih kovinah napovedali že pred dvema mesecema. Novih modelov je več kot 50, zato jih nima smisla naštevati in primerjati vsepovprek. Podrobne sezname so pripravili na Anandtechu, mi pa si poglejmo le ključne poudarke.

Za razliko od AMD-ja se je Intel odločil za popolno segmentacijo strežniškega trga. Procesorji prihajajo v barvnih oznakah platinast, zlat, srebrn in bronast ter imajo do 28 jeder. Ta so nameščena v dvodimenzionalni mreži in ne več v krožni orientaciji, saj so s tem zmanjšali število vozlišč, ki jih morajo podatki prepotovati, da dosežejo poljubno jedro. Naslednji dodatek je skupina ukazov AVX512, ki prinašajo vektorsko aritmetiko z natančnostjo 16 mest s plavajočo vejico (doslej osem) in podvojeno število registrov. Tehnologija Key Protection Technology pa skrbi za varnost, saj procesor izvaja operacije (de)šifriranja, ne da bi ključe shranil v glavni pomnilnik, zato so v teoriji teže dostopni zlonamernim aplikacijam.

Kar se tiče specifikacij posameznih modelov, pa vlada prava zmeda. Najzmogljivejši predstavnik Xeon 8180M zmore nasloviti do 1,5 TB pomnilnika, podpira 48 vodil PCIe 3, ima 28 jeder, teče s hitrostjo 2,5 GHz in 3,8 GHZ v načinu Turbo, ima 38,5 MB tretjenivojskega predpomnilnika in ustvari 205 W toplote. Stane pa - 13.011 dolarjev. Na drugi strani spektra najdemo Xeon 3104, ki ima šest jeder, 1,7 GHz (Turbo 3,0 GHz), 8,25 MB L3 in ga dobimo že za 213 dolarjev. Vmes pa je cela barvna paleta.

23 komentarjev
 • avatar

  filip007 ::

  Zakaj pa jih je toliko, AMD ima do 32 jeder, no res pa da nima AVX512.

 • avatar

  Dr_M ::

  Amd ima bolj preprost nacin izdelave (se vedno modularno) zato lazje napaca vec jeder skupaj, ampak ima zato tudi velik performance hit. Vprasanje, ce bo amdjev 32 jedrnik sploh blizu 28 jedrnemu intelu po zmogljivosti.
  Bo pa definitivno precej cenejsi.

 • avatar

  drola ::

  Naslednji dodatek je skupina ukazov AVX512, ki prinašajo vektorsko aritmetiko z natančnostjo 16 mest s plavajočo vejico (doslej osem) in podvojeno število registrov.


  AVX-512 nima nič z natančnostjo pri številkah s plavajočo vejico. AVX-512 so inštrukcije, ki omogočajo izvajanje več floating point operacij naenkrat. Z AVX-512 se lahko izvaja račun na 16 številih s plavajočo vejico z enkratno natančnostjo oz. 8 številih s plavajočo vejico z dvojno natančnostjo. AVX-512 in predhodniki (AVX, SSE, SSE2/3/4, MMX) so zelo uporabni pri multimedijskih aplikacijah. Pri obdelavi grafike je treba isti račun ponoviti za vsak piksel na sliki in AVX-512 inštrukcije tako opravilo izvedejo 16x hitreje od inštrukcij, ki delajo le z eno številko naenkrat.

 • avatar

  anzi2001 ::

  Dr_M je izjavil:

  Amd ima bolj preprost nacin izdelave (se vedno modularno) zato lazje napaca vec jeder skupaj, ampak ima zato tudi velik performance hit. Vprasanje, ce bo amdjev 32 jedrnik sploh blizu 28 jedrnemu intelu po zmogljivosti.
  Bo pa definitivno precej cenejsi.

  Po mojem mnenju bo amd še vedno hitrejši, ker ma amd skor 99% scaling, medtem ko ga intel nima, seprau če ma amd na 4c/4t benchmarkih score 4000 bo pri 16c/16t imel 16000,al pa tm nekje. Je pa res da infinity fabric povzroča velik delay med komunikacijami ccxov. Bomo vidl :)

 • avatar

  pegasus ::

  En boljši pregled kot intelov ark ... ponudba je sedaj zelo obsežna, verjetno zato ker si vsak hyperscaler zmišljuje svoj "just so and so" cpu. Bomo pa navadni smrtniki sedaj porabili 5x več časa za optimalno izbiro ...

 • avatar

  D3m ::

  Uradni slide-i so pravi.

  Je res.

 • avatar

  SimplyMiha ::

  Torej, AMD-jeva lepenka je boljša, učinkovitejša in cenejša od Intelove top-notch ponudbe?

  Nisem si mislil, da bom doživel ta dan!

 • avatar

  D3m ::  Mislim.....

 • avatar

  SimplyMiha ::

  Pozabili so dopisati, da ima Intel lep moder logotip, medtem ko AMD še vztraja pri kriminalno grdem rdečem.

 • avatar

  pegasus ::

  Kar niso napisali je, da amd še vedno prodaja samo cpuje in gpuje, medtem ko ti intel lahko ponudi še flash, "optane", ethernet, omnipath, switchovje, kable in še cel kup jajc. Ker imajo celovito ponudbo, so lahko cenovno zelo agresivni - npr. rack "intel inside" mašin je dražji od racka "intel inside" + "omnipath connected" mašin. Ampak 3d xpoint bo pa še vedno drag ko žafran ...

 • avatar

  andromedar ::

  D3m je izjavil:  Mislim.....


  Zelo očitno se jim hlače tresejo, da se poslužujejo takšnih prijemov.

 • avatar

  D3m ::

  Slide-i so mi prav retro iz 90.tih do 2000.

  Lep rdeč križ nad konkurenco......samo še zvočno podlago rabijo.

 • avatar

  scipascapa ::

  vsi AMDje kupovat nalašč :D

 • avatar

  Markoff ::

  filip007 je izjavil:

  Tukaj se Intel spravlja na AMD, nevem če je vse res.
  https://www.techpowerup.com/235092/inte...

  Je kdo prebral spodnje komentarje? Očitno Intelov marketing oddelek v resnici dela za AMD, saj se mu vsi smejijo.

  Sicer pa občudujem AMDjeve inženirje - 10 let so žrli prah, ki ga je puščal Intel pred njimi, imeli so izgubo večino časa, Intel jim je z lahkoto odžiral najboljše ljudi, a so naredili comeback kot Manchester United proti Bayernu leta 1999 in Intel dobesedno - povozili. Pri čemer so CPUji celo bistveno cenejši od Intelovih, torej (še) niso požrešni.

  Jutri prevzamem svoj prvi AMD procesor po AMD Athlon 64 x2 3500. Can't wait.

 • avatar

  D3m ::

  Wizzard1 še najbolje.

 • avatar

  pegasus ::

  scipascapa je izjavil:

  vsi AMDje kupovat nalašč :D
  Already happening. In niti ne zanalašč ;)

 • avatar

  Dr_M ::


  Je kdo prebral spodnje komentarje?


  Jup. Vecima folka niti do konca svojega nosa ne vidi.

 • avatar

  SimplyMiha ::

  Dr_M je izjavil:


  Je kdo prebral spodnje komentarje?


  Jup. Vecima folka niti do konca svojega nosa ne vidi.


  Skrajni čas, da postrižejo nosne dlake.

 • avatar

  D3m ::

 • avatar

  Jst ::

  Nekje sem prebral nekaj v stilu, da si lahko izbereš popolni procesor zate, ker ima vsak segment več features in tudi v samem segmentu ima najdražji procesor največ features.

  Lahko bi napisali malo drugače: Intel se je odločil izklapljati features in to reklamira kot pozitivno stvar. Nižje ko greš po lestvici, več features je izklopljenih.

  Glede Intelovih slajdov. Koliko ima v HPC share-a? Ene 99.5% proti AMDju. Tako tudi pozna work(flow). Upam, da se bo tudi okoli Zen zgradil ekosistem, ker če bi sedaj ponujali še višje namenjene CPUje, jih noben ne bi kupil. To ima Intel prav. Če se Epyc dobro izkaže bi bilo dobro za zagon ekosistema. Vendar vseeno rabijo več ljudi. Vsepovsod. Od končni developerjev, tech konferenc, do poljudnih (Univerza stil) obiskov.