Prijava Slo-Tech logo

» »

Alphabet Wing bo v Helsinkih dostavljal z letalniki

Alphabet Wing bo v Helsinkih dostavljal z letalniki

Slo-Tech - Slab mesec zatem, ko je začel v avstralski Canberri nuditi dostavo paketov z letalniki, Alphabet (Googlov holding) brezpilotno dostavo paketov prinaša tudi na Finsko. V pilotnem projektu, ki bo potekal v najgosteje naseljenem helsinškem predelu Vuosaari, bo od junija dalje možno prejeti naročeno kar po zraku. V projektu bosta kot partnerja sodelovala Herkku Food Mark in Cafe Monami, torej bodo dostavljali vse od rib do štruc kruha.

Kot pojasnjujejo v Wingu, je Vuosaari idealno območje za preizkus. Predel, ki ga s treh strani obdaja voda, ima zelo gosto poselitev in veliko tovorno pristanišče. Helsinki si želi zmanjšati odvisnost od avtomobilov, pri čemer je najpomembnejši korak delujoč javni promet. Želijo si, da bi do leta 2025 v Helsinkih avtomobil postal nepotreben. Dostava po zraku je eden izmed kamenčkov v tem mozaiku. Prve preizkusne dostave z letalniki so izvedli ta teden. Dostava naj bi od vzleta do pristanka trajala v povprečju 10 minut.

Alphabet preizkuša letalniško dostavo tudi v Canberri. V ZDA pa so dovoljenje Zvezne agencije za letalstvo dobili šele minuli mesec, a v prihodnosti prav tako nameravajo uporabljati letalnike za dostavo.

5 komentarjev
 • avatar

  bluefish ::

  Krasni novi svet neskončnega brenčanja.

 • avatar

  pegasus ::

  Pssst ... Vem kako brenčanje zmanjšat, pa stvar še vedno leti. Samo mal aerodinamične logike uporabiš ;)

 • avatar

  _0\WA6m7Uzc ::

  No pa bojo spet wardrivali vse od wifija do bluetootha, pa snemali v stanovanja. Streetview pod drugo krinko...

 • avatar

  PicNiK ::

  Kako pilotni projekt, če pa droni ne rabijo pilota?

 • avatar

  OK.d ::

  Sezona lova na drone je odprta.