Prijava Slo-Tech logo

» »

Ponovno gospodarji Windows popravkov

Ponovno gospodarji Windows popravkov

Slo-Tech - Microsoft je izdal letošnji pomladni sveženj popravkov, imenovan Windows 10 May 2019 Update. Vsebuje kar nekaj osvežitev, a je morda tista največja povezana kar s samim nameščanjem paketa: po skoraj štirih letih bomo o tem znova odločali uporabniki sami in bomo lahko postopek začasno zaustavili ali preložili. Poleg tega je Microsoft izdal tudi nadzorno ploščo za nameščanje popravkov, Windows release health dashboard, ki že pred namestitvijo pregleda sistem in sporoči, če se v njem morda nahaja strojna ali programska oprema, ki s popravkom ne bo združljiva. Ukrep je verjetno povezan s fiaskom, ki ga je v določenih primerih povzročil njihov zadnji, oktobrski popravek.

Med novostmi omenimo novo svetlo temo uporabniškega vmesnika, kot nekakšen kontrast temni, ki smo jo dobili nekaj popravkov nazaj. Iskanje je po novem ločeno na sistemskega in na Cortano, ki je zdaj aplikacija. Windows Sandbox omogoča poganjanje programov v varnem navideznem kontejnerskem okolju, od koder ti ne morejo neposredno dostopati do sistemskih virov.

Sseveda brez hroščev tudi tokrat ni šlo, le da večinoma niso preveč usodni. Vseh skupaj je za zdaj 12, trije od teh imajo status "v preiskovanju", za preostalih devet pa inženirji že iščejo rešitve. Gre za podvajanje nekaterih uporabniških map, nedelovanje določene strojne opreme in podobno. Windows 10 May 2019 je bil sicer izdatno pregledan, medtem ko je tičal v fazi Release Preview ring, zato je tudi precej bolj dodelan, kot so bili njegovi predhodniki.

17 komentarjev
 • avatar

  Veron ::

  po skoraj štirih letih bomo o tem znova odločali uporabniki sami in bomo lahko postopek začasno zaustavili ali preložili.

  Hja, težko reči, ampak polne kontrole še vedno nimaš. Samo lahko določiš "kdaj" se naložijo.

 • avatar

  carota ::

  Ker so bile njihove obvezne posodobitve defektne, so naredili možnost odločanja kaj in kdaj nameščati update. To nam sedaj prodajajo kot feature.

  Iz novice pa ni razvidno ali lahko to varno namestimo ali ne. Glede na prejšnje update, je bolje počakati, da končni uporabniki testirajo.

 • avatar

  gruntfrmich ::

  zaman.
  sem globoko posegel v drobovje in odstranil updejte.
  tako invazivnega in slabega posodabljanja pa še ne... na leptopu moja vedno znova po vsaki posodobitvi ugotavlja da to ali to več ne dela...
  da ne govorim o nastavitvah recimo glede zasebnosti ali updejtov; vsakokrat ti jih povozijo

 • avatar

  MrNighthawk ::

  carota je izjavil:

  Ker so bile njihove obvezne posodobitve defektne, so naredili možnost odločanja kaj in kdaj nameščati update. To nam sedaj prodajajo kot feature.

  Iz novice pa ni razvidno ali lahko to varno namestimo ali ne. Glede na prejšnje update, je bolje počakati, da končni uporabniki testirajo.


  Nekaj časa sem ga imel naloženega iz preview ringa. Brez težav. Vse delalo.

 • avatar

  Glugy ::

  Ja težko bi se govoril o tem da so uporabniki spet gospodarji popravkov. So pa postal gospodarji urnika popravkov. Ni pa tistega da bi rekel recimo ok tega popravka ki izboljša/nadgradi telematrijo nočem in ti pol nikol ni treba tega namestit.

 • avatar

  Ganon ::

  Meni ga ne najde. Do zdaj je bila vsaka nadgradnja na voljo takoj. Čudno.

 • avatar

  bluefish ::

  Na treh računalnikih nadgradnje zaenkrat kljub klikanju na Check for Updates še nisem fasal. Ampak OK, morda je pa to dobro. Prejšnja se tudi ni prikazala več mesecev in sem se (morda) izognil tistemu bugu, ki je brisal mape.

 • avatar

  Skyman ::

  Pri meni situacija podobna vceraj ter danes probal "check for updates" nič prav tako na ostalih mašinah.. Vrjetno se microsoft isce SLO....

 • avatar

  MrStein ::

  Staged release/rollout. Google it.

 • avatar

  mat xxl ::

  Jaz sem pa ravnokar probal na HP notesniku in je takoj zagrabilo KB4499183 , to je ta zadeva

 • avatar

  bluefish ::

  KB4499183 je običen popravek.

 • avatar

  mat xxl ::

  Tule najdete vse, oni gornji ti da možnost, da potem ne tam, kjer preverja popravke pač pa malo nižje prideš do tega....

  Mi je dol potegnil v 2 minutah sedaj pa že kake 40 min namešča pa smo šele na 86% ...

  Spodaj je link za neučakane :

  https://support.microsoft.com/sl-si/hel...

 • avatar

  mat xxl ::

  No, da zaključim uspešno nadgradil Hp notesnik, po hitrem pregledu brez težav.

  Sedaj sem na verziji W10 pro Build 18362.19h1_release.190318-1202

  Je pa nadgradnja dolgotrajna nekje, kot iz W7 na W10, gre očitno, za kar obsežne popravke, zmogljiva mašina na ssd ju se je matrala, kar kako uro in pol za vse skupaj......., mislim tudi za potem, ko doda še tekoče nadgradnje in reče ni več nadgradenj.

  Za kake službene računalnike in zapleteno poslovanje vem, da bom še malo počakal, da ne bo kakih težav.... za doma pa net, pa le naložite.

 • avatar

  k4vz0024 ::

  Ko bodo pri M$ prenehali vsiljevati telemetrijo, bom sprejel popravke. Do takrat, pa lepo se imej M$.

 • avatar

  PH03N1X ::

  telemetrijo maš danes že lahko na UEFI, cpu level

 • avatar

  mat xxl ::

  Telemetrijo z drugimi programi eleminiraš.....